17/8/08

Diumenge de retalls

420c. Ara bé, en aquest moment la nostra tasca consisteix en fundar un govern feliç, al nostre parer almenys, un Estat en que la felicitat no sigui patrimoni d'un petit nombre de particulars, sinó comú a tota la societat.

420d. (Nota: Relatiu a tothom li correspon una determinada felicitat ) I ara et dic a tu: no ens obliguis a que vagi unida a la condició dels nostres guardians una felicitat que els deixes de ser el que són.

423b. Ja tenim fixat, doncs, el límit més perfecte – vaig continuar – que el nostres magistrats poden posar al creixement de l'Estat i el territori, el qual mai ha d'ésser traspassat.
¿Quin és el límit ? - va preguntar.
Es, al meu judici – vaig dir - , el deixar-lo engrandir tant com pugui, però sense que deixi de ésser un en perjudici de la unitat.

424a. Si els nostres ciutadans són ben educats i es fan homes en regla, veuran per si mateixos fàcilment la importància d'aquests punts i de molts altres que ometem aquí, com tot lo relatiu a les dones, al matrimoni i a la procreació dels fills; i veuran, dic, que segons el proverbi, totes les coses han d'ésser comunes entre els amics.

426e. (Nota: Relatiu a les males conductes en els Estats ). Tampoc aprovaràs, doncs, tornant al nostre assumpte, un Estat que tingui una conducta semblant. ¿ Que te'n sembla ? ¿ No és aquesta la conducta que observen els estats mal governats quan prohibeixen als seus ciutadans sota pena de mort tocar la Constitució, mentre que, per altra part, aquell qui sap adular suaument els vicis de l'Estat, avançant-se als seus desitjos, preveient les seves intencions, i que és bastant hàbil per atendre-les, passa per un ciutadà virtuós, per un gran polític i es honorat.

426c. (Nota: Un excés de legislació denota mala salut de l'Estat ). No t'irritis, doncs, contra ells; són les gents més divertides del món amb els seus reglaments minuciosos, que modifiquen sense parar, persuadits així que posaran remei als abusos que s'infiltren en els contractes i en tots els punts que hem parlat. No poden imaginar-se que realment no fan mes que tallar els caps de la hidra.

Hidra -> Wikipedia en català, Wikipedia en castellà

427e. (Nota: Les 4 virtuts de l'Estat). Per tant, es clar que el nostre Estat es prudent, valerós, temperat i just.

430b. (Nota: Sobre el valor, legitimat i proporcionat per ). No – va dir-, per que hem sembla que donaràs una idea diferent al nom de valor si no es fruit de l'educació, si té un caràcter brutal i servil; llavors no la consideraràs com legitima.