31/8/08

Diumenge de retalls

441e. (Nota: Relatiu a l'home equilibrat ). No hem d'oblidar tampoc que l'Estat es just quan cadascuna dels tres ordres que el composen fa únicament el que li correspon.
- No crec pas que ho hàgim oblidat.
-Acordem, doncs, de que cadascú de nosaltres serà just i complirà el seu deure quan cadascuna de les parts de si mateix realitzi la seva tasca.

449d. (Nota: Paral·lelisme medicina & justícia ). -En que les coses sanes donen salut i les coses nocives la malaltia.
-Si
-El mateix que les accions justes produeixen la justícia, les accions injustes la injustícia.

445d. (Nota: Respecte a la forma de govern escollida ). Dic, per de prompte – vaig respondre -, que la forma de govern que nosaltres hem establer es una, però que se li poden donar diversos noms. Si governa un sòl, se li donarà el nom de monarquia; i si l'autoritat es divideix entre molts se l'anomenarà aristocràcia.

452a. (Nota: Relatiu a la igualtat en l'educació entre el sexes ). Serà precís per tant , fer que les dones es consagrin a l'estudi d'aquestes dues arts, formar-les per la guerra i tractar-les en tot com als homes.

454a. Per que hem pareix – vaig dir – que es cau en la disputa molts cops sense voler, i que quan es creu discutir no es fa més que disputar. Això prové de que per no poder distingir els diferents sentits d'una proposició, se'n dedueixen contradiccions aparents, agafant aquells a la lletra, i de aquí la disputa; quan el que cal fer es il·lustrar-se interrogant-se mútuament.

454e. (Nota: Sobre la igualtat d'oficis entre sexes ). Aleshores, si trobem – vaig dir – amb que el sexe de l'home difereix del de les dones amb relació a certes arts i a certs oficis, inferirem que tals oficis i arts han d'assignar-se cadascun al sexe respectiu. Però si entre ells no hi ha cap més diferència que la que l'home engendra i la muller pareix, no per això considerarem com a cosa demostrada que la dona difereix de l'home en el punt que aquí es tractat; i ens mantindrem en la creença de que no ha de fer-se cap distinció respecte als oficis entre els nostres guerrers i les seves dones.

456b. (Nota: Relatiu a l'elit de homes i dones guardians - governants). Aquestes son les dones que els nostres guerrers han d'escollir per companyes i amb les que han de compartir cura de la vigilància, per que estan capacitades per fer-ho, i han rebut de la natura les mateixes disposicions.